Slaaptips
De Kuba slaapkoffer wil het nut en plezier laten zien van een verhaaltje voor het slapengaan. Een verhaaltje voorlezen kan een mooi onderdeel zijn van een dagelijks bedritueel.
Elk kind is anders en zo kan het zijn dat de ene peuter ’s avonds makkelijk in bed te krijgen is, terwijl het met een ander kind veel meer moeite kost. Vooral in dat laatste geval kun je er wat aan hebben om eens de volgende slaaptips te lezen. Ze kunnen je misschien helpen om het dagelijkse slapengaan makkelijker te laten verlopen.

Rust en regelmaat
Probeer een vaste bedtijd aan te houden. Natuurlijk zijn er wel eens dagen dat je daarvan af moet wijken, maar het is goed om zoveel mogelijk dezelfde tijd aan te houden. Zorg ook voor rust voor het slapengaan. Drukke spelletjes kun je beter niet doen net voordat een kind naar bed gaat.
Ritueel
Wat goed kan helpen is een vast bedritueel. Daarmee doe je de dingen voorafgaand aan het slapengaan elke dag hetzelfde en ook in dezelfde volgorde. Denk bijvoorbeeld aan nog even spelen na het avondeten, het aankondigen dat het bedtijd is, pyjama aandoen, tandenpoetsen, in bed voorlezen, instoppen en een liedje zingen.
Door elke dag hetzelfde patroon aan te houden en hier zo min mogelijk van af te wijken, leert je kind wanneer de dag voorbij is en het tijd is om te gaan slapen.
Licht en geluid
Een donkere kamer is het beste. Het voorkomt ook dat je kind in de ochtend vroeg wakker wordt. Als jouw kind het fijn vindt, kun je best een klein nachtlampje aandoen. Je kunt ook de deur op een kier laten en zelf nog even bezig zijn in de buurt van de slaapkamer. De geluiden van een ouder die nog in de buurt is, kunnen prettig zijn voor een kind omdat het een veilig gevoel geeft. Zorg er wel voor dat er rust is en er in de kinderkamer dus niet te veel geluid binnenkomt.
Niet kunnen slapen
Lukt het je kind niet om na het bedritueel te gaan slapen? Misschien zegt je kind bang te zijn, niet moe te zijn of gaat het huilen. Je kunt even naar je kind toe gaan, maar let op dat je het kort houdt. Laat de kamer donker, troost eventueel je kind, maar zorg dat je zodra dat mogelijk is weer weggaat. Je wilt dat jouw kind weet dat je in de buurt bent als het nodig is, maar je wilt voorkomen dat het te gezellig wordt en je kind die aandacht opnieuw gaat vragen. Spreek bijvoorbeeld af dat je nog even in de buurt van de slaapkamer bent en je kind mag luisteren, maar dat het wel in bed blijft.